After a decade of drought: Are investments going back to medical devices?

אחרי עשור של יובש: האם ההשקעות חוזרות למכשור הרפואי?

חברת הדירוג מודי’ס מעריכה כי תחום המכשור הרפואי יצמח ב-4%-5% בשנה וחצי הבאות, אבל בתעשייה המקומית עדיין חשדנים ■ רות אלון ואורה דר, שתיים מעורכות כנס הביומד השנתי, מזהירות שהשוק הישראלי עלול לאבד את היתרון שלו בתחום עד שיגיע הכסף

במשך כמעט עשור סבלו חברות בתחום המכשור הרפואי ממחסור במימון. האם העידן הזה עומד להסתיים? דוח שפרסמה החודש חברת הדירוג מודי’ס מאותת על תחילתו של שינוי לטובה: החברה שינתה את התחזית לחברות המכשור הרפואי הבינלאומיות הגדולות (מדטרוניק, ג’ונסון אנד ג’ונסון, בוסטון סיינטיפיק) מ”יציבה” ל”חיובית”. “אנחנו מעריכים שהתחום ירשום צמיחה של 4%-5% ב-12-18 החודשים הקרובים. הצמיחה תהיה חייבת להגיע מחדשנות במוצרים, בעוד שמוצרים ותיקים ממשיכים לסבול מלחץ מחירים”, נכתב בדוח.

התחזית אמנם ניתנה לחברות הגדולות, אולם היא רלוונטית גם לחברות הסטארט-אפ הישראליות. במודי’ס מעריכים שהחברות ירצו כעת להצטייד במוצרים חדשניים, אחרי כמה שנים שבהן עשו זאת בקצב איטי יחסית והעדיפו להתמזג זו עם זו ולחכות על הקווים כדי לראות כיצד יתפתחו יחסי הכוחות בין החברות לבין עצמן, בינן לבין בתי החולים ובינן לחברות הביטוח. “החברות נהנות כעת מהסינרגיות שנבעו מגל המיזוגים שעברו בשנים הקודמות, ופנויות יותר להתרחב באופן נקודתי”, אומרים במודי’ס.

בשוק הביומד הישראלי מקבלים את הניתוח הזה בברכה אם כי עדיין במעט חשדנות. לקראת כנס MIXiii-Biomed השנתי שיתקיים בחודש מאי, דיברנו עם שתיים מהמובילות שלו: רות אלון, שפרשה לאחרונה מתפקידה כשותפה לתחום הביומד בקרן הון הסיכון פיטנגו ועובדת כיום על מיזם חדש שאת פרטיו היא עוד לא חושפת; ואורה דר, שפרשה לאחרונה מתפקידה כראש תחום הביומד ברשות החדשנות. לצדן עורך את הכנס ד”ר ניסים דרוויש, שותף מנהל בקרן אורבימד ישראל.

 המספרים של חברות הניומד

“אין ספק שהמטוטלת צריכה לזוז חזרה לכיוון המכשור הרפואי, אחרי כמעט עשור שבו התחום עובר הרעבה מימונית קשה”, אומרת אלון. “המצב הזה היה קשה לכל תעשיית הביומד בארץ, כי זה התחום שאנחנו מתמחים בו. אני לא יודעת אם הדוח של מודי’ס מציג את הסימנים שחיכינו להם, אולם אין ספק שמצוקת המימון של התחום לא יכולה להימשך לעולם ועד. בשלב כלשהו יגיע השינוי לטובה, אם כי הוא כנראה יגיע לישראל בעיכוב מסוים”.

הסינים כבר לא משקיעים כמו פעם

לדברי אלון, השאלה הגדולה היא אם התחום המורעב יוכל להחזיק מעמד עד שהמצב ישתפר. “האם כאשר ייכנס הכסף לשוק המכשור הרפואי, עדיין יהיה לישראל יתרון בתחום הזה? אי-זמינות ההשקעות משמעותה שיזמים מפסיקים לפתח מוצרים פורצי דרך ומורכבים, ואלה המוצרים שבעבר קהילת המכשור הרפואי העולמית ידעה לחפש בישראל. האם הם יפסיקו לבוא? האם הם יפסיקו לחפש כאן?”.

Source: https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001228323